Следвайте Гласове в ТелеграмПрокурорите по делото за обезобразяването Дебора в Стара Загора

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПрокурорите по делото за обезобразяването Дебора в Стара Загора
Коментари Харесай

Адвокатът по казуса Дебора пред Гласове: Прокурорите по делото знаят, че Георги не е виновен, но се страхуват от публичен линч

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Прокурорите по делото за обезобразяването Дебора в Стара Загора знаят че, обвиненият Георги Георгиев е почтен, само че нямат избор. Ако не постъпят " вярно " ги чака обществен линч. Това кадва в изявление за " Гласове " и Елена Дюлгерова Петко Кънев - адвокат на обвинения Георгиев.

Според защитника има нови експертизи, които още повече оневиняват Георги: " само че няма по какъв начин да вляза в елементи ".  Лошото е, че по данните, които са получили от техническата експертиза на телефона на Дебора, прокуратурата не е подхванала нищо. Това е по-притеснително. Въпреки новите спорни данни, които изплуват, обвиняването взема решение още веднъж да внесе обвинителния акт.

- Г-н Кънев, какво да чакаме от 15 ноември, когато в Окръжен съд - Стара Загора е планувано ново дело по по този начин наречения случай „ Дебора “? Преди няколко дни пък на Георги Георгиев още веднъж му бе отказано преустановяване на мярката за неотклонение „ задържане под стража “. 

- Не сме очаквали да го освободят с последната мярка. Всички знаем какъв е публичният интерес към това дело и какво ще се случи, в случай че съдът се произнесе по съвест и пусне Георги – което е редно да направи. За да сме правилни, би трябвало да кажем, че при последното съвещание за гледане на мярката, след постановяването на определенията съдът си разреши да разяснява доказателствата. Това се случва за първи път! Беше пояснено, че те са доста спорни и че прокуратурата следва да почисти тези несъгласия преди да внесе обвинителен акт. Подобно нещо несъмнено, няма да се случи.

- Защо?

- Ами тъй като прокуратурата бързаше да внесе обвинителния акт. Но те от дълго време са дали да се разбере, че за тях следствието е завършило. 

- Не звучат изключително безапелационно обаче.

- Лично аз мисля, че и съгласно тях Георги не е отговорен, само че нямат избор в тази обстановка.

- Заради публичния напън ли?

- Виждате, линчуват ги обществено, желаят им оставки… Прокуратурата не е съд. При тях работи правилото на единоначалието – въпреки че са сякаш самостоятелни, в своите решения и в следствията биват постоянно притискани, следени изкъсо, желае им се доклад какво са свършили.

- Кой ги следи?

- По-висшестоящите, от време на време и самият основен прокурор им желае доклад. Няма значение, че би трябвало да са самостоятелни магистрати и не би следвало който и да било да им се меси по време на следствието.  

- Тоест за следващ път се постанова усещането, че финалът на това дело е съдбоносен.

- В досъдебната фаза – изрично. Надявам се в правосъдната да се разгърне напълно спортното начало и да имаме равни права с прокуратурата, каквито досега еднопосочно липсват.   

- В смисъл?

- Държани сме доста на мрачно в това произвеждане – добре че са самите ограничения за неотклонение, с цел да забележим какво се прави и действително да знаем с какви доказателства се разполага против клиента ни. 

- Основните ви причини пред съда, че Георги няма отношение към зверството, осъществено с Дебора, бяха че ДНК експертизата и трасологичната експертиза изрично потвърждават – следата от стъпката - че той не е бил на мястото на престъплението. Има ли нови експертизи, нови обстоятелства, които не знаем?

- Нови, които да затвърждават обвиняването, няма. Напротив, има нови експертизи, които още повече оневиняват Георги – само че няма по какъв начин да вляза в елементи.  Лошото е, че по данните, които са получили от техническата експертиза на телефона на Дебора, прокуратурата не е подхванала нищо. Това е по-притеснително. Въпреки новите спорни данни, които изплуват, обвиняването взема решение още веднъж да внесе обвинителния акт.

- Есемесите ли имате поради?

- Не единствено. Но самите есемеси… Аз през цялото време настоявам, че обвиняванията за закани с ликвидиране са несъстоятелни. След проучването на нейния телефон доста ясно личи, че те са си разговаряли с лексиката от вида на: „ Ще те убия “, „ Ако, мисли му… “ и тем сходни. Дебора също му е писала: „ Ще те убия “… Това е някаква естествена съгласно визиите им връзка сред тях. Нейното послание към Георги се случва два дни преди случая. Ако на него повдигат обвиняване за закани в ликвидиране, на нея за какво не й издигнат същото? Няма логичност!

- Хайде да го кажем просто – за какво повдигнаха на Георги второто обвиняване – за закани в ликвидиране. 

- За да могат да го задържат. Просто първото обвиняване беше завършило във етапа на гледане на мярката и трябваше да го пуснат.  От първото изявление на Дебора пред влогъра Станислав Цанов без капка подозрение стана ясно, че някой се е обадил на майката на Дебора на 29 юли – още една тайнственост кой се е обадил – и е споделил: „ Нищо не правете, намерихме защо да го задържим. “ От това по-показателно, че всичко е режисирано авансово, какво… 
Явно още тогава е трябвало да излъчат подобен диалог, само че някой от прокуратурата или от полицията им се е обадил и е споделил: „ Не ходете, ние намерихме защо да го задържим. “

- Така. Един, тъкмо един месец след рязането, майката на Дебора дава изявление за Радио " Стара Загора ", на другия ден тематиката е подхваната от Нова телевизия и лавината потегля. Това по какъв начин ви наподобява?

- Разбира се, че е учудващо. Обърнете внимание на „ заканите за ликвидиране “, за които е арестуван Георги. Те датират от април 23-та година. Какво излиза? Това момиче се сеща 4 месеца по-късно, че е било застрашено с ликвидиране. Много е несериозно! Още повече, че ѝ е правена психолого-психиатрична експертиза, в която изобщо не е бил засяган въпросът по какъв начин се е чувствала Дебора в резултат на заканите. Това от една страна е недостатъчност на следствието, от друга – удостоверение, че то се води едностранчиво и единствено в посока да се потвърди виновността на Георги.  А досъдебното произвеждане има обвързване да събере и оневиняващи доказателства. Нашето обвързване е да пазиме клиентите си, тяхното – да разкрият обективната истина, не „ истината “, която ги карат да показват. 

- Казвате ми, че откакто има подозрения инквизиторът да не е Георги, от следствието не си вършат труда най-малко да помислят дали пък някой различен не би могъл да аргументи този призрачен сън на Дебора и вероятно кой може да е той? Да потърсят друга диря.

- Разбира се, че би трябвало да търсят и друга диря, само че не го вършат. Разпитите на Дебора са толкоз нагласени! При всеки идващ разпит тя се сеща по нещо ново. Даже в последния твърди, че Георги ѝ се бил показал преди да се качи. Каква е логиката той да ѝ се показа, а да се качи с маска, с ръкавици? Защо да се крие? 

- В изявление за Нова телевизия Дабора споделя, че първо разпознала Георги по устата.

- После почва по устата. Първо по парфюма, по миризмата, по гласа… И най-после към този момент се оказва, че към този момент той надали не самичък ѝ се е показал. В същото време няма негово ДНК на мястото, няма диря от обувките му. 

- Обаче въз основата на видеонаблюдение съдът одобри, че Георги въпреки всичко е бил там.

- Какво видеонаблюдение? Няма нищо, не. Не е имало различен човек на мястото – най-малко от това, което виждаме по делото – била е сама, някой влязъл…

- Чета по форумите – била наркозависима, друсала се непрестанно. В такова положение би могла и сама да се нарани… Това приемате ли го, може ли да е меродавно и да оневини Георги?

- Не съм експерт, не мога да кажа. Само тя знае сигурно. истината.

- Дали я знае?

- Ако няма спомен, е редно да каже това. Ако има, е редно да го пресъздаде подобен, какъвто го има в реалност. Няма по какъв начин споменът да се видоизмени в границите на 4 дни от дребна точица да стане огромен балон. 
Не за първи път се занимавам с побоища, обезобразявания. Но за първи път ми се случва внезапно за 4 дни те да изплуват в съзнанието на потърпевшия.

-Каквото ида си приказваме, има едно момиче, грубо рязано, малтретирано…

- О, да. Не оставайте с усещането, че желая да омаловажа случилото се с Дебора. Напротив. Младо момиче е, покруса е това нарязване. Ужасно е, в случай че ѝ се е случило тава, което твърди. Много скърбя и не бих го поискал на никого. Но не медиите и студиата са мястото да се изяснява, да се демонстрира. Нямам друго пояснение за тази показност с изключение на да се движи процесът в „ вярната “ посока. Вдига се толкоз звук, с цел да се отнеме опцията на прокуратурата да проверява вярно, по вътрешно разбиране. При този напън няма по какъв начин да се организира законосъобразно следствие.

- Вие успявате ли да свършите вашата работа?

- Опитваме се. Искрено се надявам да съберем доста настоятелен доказателства, да имаме опция да разпитаме в детайлности Дебора и всички очевидци, на които не сме имали опция да зададем въпросите си, защото не участваме в досъдебната фаза.  

- Доколкото разбирам, няма по какъв начин това дело да се гледа в Стара Загора към този момент. 

- Да. Ние още в самото начало искахме и да се проверява в различен регион, основният прокурор да постанови да се проверява от друга прокуратура. Беше ни отказано – без претекстове. В момента въпросът е различен. Изчерпаха се всички правосъдни сформира в Стара Загора. Едни си направиха самоотводи още по време на ограниченията, други разгледаха ограниченията и считат, че нямат право повече да се занимават с това дело, въпреки че официално законът не им не разрешава да го гледат и всъщност.  Делото ще отиде другаде – това ще го реши Върховният съд. За задачата в този момент би трябвало да бъде вкаран обвинителен акт в Стара Загора. Всеки състав да се води поредно и тогава делото да бъде изпратено на Върховен касационен съд за установяване на различен идентичен по степен съд.

- Как се усеща Георги?

- Няма човек, който да се усеща добре в ареста, само че се държи.

- Пак да запитвам, каква е версията на Георги за вечерта на зверството?

- До момента ние не споделяме безусловно нищо като версия, нищо не излагаме като доказателства. Всичко може да се употребява против нас. Всичко се преиначава. Те по тази причина толкоз доста се стремят ние да създадем някакви доказателствени претенции – да видят каква е линията ни на отбрана. Е, няма да стане. Ще създадем това в правосъдната фаза, когато към този момент няма да имат опция да манипулират нито очевидци, нито самото следствие. Нищо не можем да изложим сега.

- Прокуратурата през цялото време обаче дава пояснения какво се случва по делото.

- Именно. Но, като са решили нещо да обяснят, да го обяснят до дъно. Да дават всичко на публицистите. 

- Общественото мнение към този момент надалеч не е по този начин, да го кажем – „ канализирано “ в интерес на Дебора. Явиха се доста подозрения, свързани с това дали в действителност Георги е нейният „ изтезател “. Това ще има ли значение за по-нататъшния ход на делото и отношението на съда към подзащитния ви Георги Георгиев?

- Аз отново споделям: не мисля, че е редно обществото да влиза в правосъдната зала. Не мисля, че е редно публичното мнение и настройки да са водещи при едно дело, при едно правосъдно произвеждане – съдът или прокуратурата да се въздействат от това.
В последна сметка, в случай че ние не сме прави, съдът ще го осъди. Ако сме прави, би трябвало да го оправдае. Така че не знам дали ще ни помогне публичното мнение. Знам, че ще ни помогне обстановка, в която няма публично оповестена обществена настройка. Ако го няма натискът върху съда, той ще може да си свърши работата. 

- Не ви ли тормози фактът, че Георгиев е именуван „ касапин “, „ урод “, „ мъчителят на Дебора “ и прочие избрания – в случай, че съдът не го е оповестил за отговорен. Това е подсъдно.

- Разбира се. В България работи презумпцията за невиновност. Но по-страшното е, когато тези прилагателни се употребяват от представителите на прокуратурата. Помните, че обществено бе обяснено по какъв начин Георги е отговорен, по какъв начин е престъпник… Тези хора са адвокати и би трябвало да знаят, че не можеш да етикетираш някого като нарушител преди да си го потвърдил в съда.
Хайде да си представим, че Георги бъде оневинен. Ще му се извинят ли по-късно? Или ще си върнат думите обратно?
А в случай че ме питате дали чисто хипотетично е допустимо да се потърси отговорност на всеки, който поставя подобен етикет – да, допустимо е. Дори представители на прокуратурата би трябвало да дават отговор по-тежко, в сравнение с примерно медии и обособени публицисти или елементарни жители.

- Георги с вяра ли е, че ще бъде оневинен?

- Разбира се. Той се усеща почтен. 

- Вие вярвате ли му?

- Фактите, които имаме до момента, потвърждават това.

26-годишният Георги Георгиев ще бъде изправен пред съда за обезобразяването на Дебора в Стара Загора. Разследването е завършило и прокуратурата е подготвена да внесе обвинителния акт в съда. Новината пристигна от районния прокурор Таня Димитрова. Това е мотивът за изявлението ни с Петко Кънев, един от юристите на посочения за „ касапин “ мъж – с концепцията да чуем и другата позиция, откакто 18-годишната ученичка предприе маса обществени изяви и без значение че Георгиев не е приет за отговорен от съда, той априори бе наказан от обществото.

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР